Типове кожа | Как да ги различаваме и как да се грижим за нашия тип
top of page

Типове кожа | Как да ги различаваме и как да се грижим за нашия тип

Знаете ли какъв е вашият тип кожа? Това е важно, защото от това зависи как да се грижите за нея и какви продукти и процедури да избирате. Всеки тип кожа има своите особености и нужди, които трябва да се спазват, за да се запази здравето и красотата на лицето.


В Silvy Spa вярваме в силата на персонализираната грижа за кожата, за това в тази статия ще ви разкажем за четирите основни типове кожа - суха, мазна, нормална и комбинирана - и ще ви дадем полезни съвети за грижа.


Типове кожа - нормална кожа, суха кожа, мазна кожа, комбинирана кожа.

Нормална кожа

Характеристика

Нормалната кожа е балансирана - нито е прекалено мазна, нито прекалено суха и произвежда подходящото количество себум. Тя се характеризира с минимални несъвършенства, гладка, стегната и еластична е, има добър кръвен поток и малки пори. Лицето е меко и гладко на допир, има естествено оцветяване, понякога розови бузи, но не се зачервява. Тя е еластична, опъната и видимо здрава, а тенът е равномерен и сияен. С напредването на възрастта, нормалната кожа може да стане по-суха.


Грижа

Нормалната кожа има добра балансираност на себум (мазно вещество, което предпазва от дехидратация и външно увреждане), вода (необходима за хидратация и свежест) и липиди (мазнини, които поддържат бариерната функция на кожата). Ако сте благословени с този тип кожа, вашата цел е да я поддръжате добре. Ето най-важното:


  • Почистване: Изберете нежен почистващ продукт, за да премахнете замърсяванията, без да нарушавате естествения баланс на кожата си. Почистващ препарат с балансирано pH гарантира, че защитната бариера на кожата ви остава непокътната.

  • Хидратация: Леките овлажнители ще са достатъчни за поддържане на оптимални нива на хидратация. Изберете формули на водна основа за по-леко усещане. Потърсете съставки като хиалуронова киселина, за да увеличите хидратацията, без да запушвате порите.

  • Защита: Дори ако кожата ви изглежда не се нуждае от поддръжка, слънцезащитните продукти не подлежат на обсъждане. Защитете кожата си от ултравиолетовите лъчи, за да запазите нейния младежки блясък. Изберете широкоспектърен слънцезащитен крем с най-малко SPF 30 за ежедневна употреба.


Суха кожа


Характеристика

Сухата кожа се характеризира с липса на себум и вода. Това я кара да изглежда груба, петниста, понякога преждевременно остаряла, да се бели или напуква. Сухата кожа често създава чувство на опънатост или сърбеж. Тя е по-чувствителна към външни фактори като студ, вятър, слънце или замърсяване.


Причина

Сухата кожа може да бъде причинена от генетика, хормонални промени или дисбаланс, медикаменти, стрес или неправилна грижа. Важно е да разпознаем сухотата на кожата рано, така че да можем правилно да я лекуваме.


Грижа

Сухата кожа има нужда от интензивна хидратация и подхранване с богати продукти.


  • Почистване: Избягвайте агресивни почистващи средства, които могат да я изсушат още повече. Изберете почистващи продукти с хидратиращи съставки като глицерин или хиалуронова киселина, за да избегнете премахването на естествените себуми.

  • Хидратация: Нанасяйте овлажняващ продукт два пъти на ден - сутрин и вечер. Изберете кремообразни, омекотяващи овлажнители, за да възстановите изгубената ходратация. Потърсете съставки като хиалоронова киселина, глицерин, масло от ший или керамиди, както и продукти с водорасли, поради способността им да извличат вода и да я доставят директно до кожните клетки.

  • Ексфолиране: Нежно ексфолирайте, за да премахнете мъртвите кожни клетки и да насърчите обновяването им. Стремете се към 1-2 пъти седмично, за да избегнете дразнене. Изберете ексфолианти със съставки като алфа хидрокси киселини (AHA).

  • Защита: Използвайте слънцезащитен продукт всеки ден, за да предпазите кожата от UV лъчите, които ускоряват стареенето и изсушаването.

  • Вътрешна грижа: Пийте достатъчно вода и консумирайте здравословни мазнини от растителен произход, които подпомагат хидратацията отвътре. Избягвайте прекомерната консумация на дехидратиращи храни и напитки като алкохол и кофеин.


Мазна кожа


Характеристика

Мазната кожа произвежда голямо количество себум на повърхността на кожата. Това предпазва кожата от сухота и дразнене и осигурява еластичността й, но излишъкът кара лицето да изглежда блестящо и мазно, порите да са разширени, а понякога може да причини акне, черни точки и други кожни проблеми. МожеПорите са разширени и се появяват под формата на малки точки по лицето.


Причина

Мазната кожа се предава генетично, но и други фактори като хормонални промени, начин на хранене, медикаменти, стрес и замърсена среда могат да окажат влияние върху производството на себум и омазняването на кожата.


Грижа

Грижата за мазна кожа е с продукти, които регулират производството на себум и хидратират без да запушват порите.


  • Почистване: Използвайте нежен почистващ продукт, за да избегнете премахването на полезните мазнини от лицето. Потърсете съставки като салицилова киселина, за да контролирате омазняването и да предотвратите появата на пъпки.

  • Хидратация: Да, дори мазната кожа се нуждае от хидратация. Изберете безмаслени, некомедогенни овлажнители, за да поддържате баланса. Овлажнителите на основата на гел могат да осигурят хидратация без да лъщите.

  • Ексфолиране: Включете продукти със салицилова киселина или бета хидрокси киселини (BHA), за да контролирате омазняването и да предотвратите появата на акне. Третирайте тъмни петна целенасочено с продукти, съдържащи бензоил пероксид или масло от чаено дърво.

  • Защита: Използвайте слънцезащитен продукт с минерален състав всеки ден, за да предпазите кожата от UV лъчите, които ускоряват стареенето и появата на тъмни петна.


Комбинирана кожа


Характеристика

Смесената кожа е комбинация от два от типовете кожа - суха и мазна. Основната характеристика на смесената кожа е, че тя има два различни вида участъци - в Т-зоната е мазна, а в останалата част нормална или суха. Това означава, че кожата в областта на Т-зоната е с разширени пори и е склонна към омазняване, докато кожата в областта на бузите е нормална или суха.


Причина

Причините за комбинираната кожа включват генетични фактори, хормонални промени, начин на хранене, медикаменти, стрес и замърсена среда.


Грижа

Грижата за мазна кожа е с продукти, които регулират производството на себум и хидратират без да запушват порите.


  • Почистване: Използвайте нежен почистващ продукт, който третира както мазните, така и сухите зони, без да обостря нито една от тях. Помислете за мицеларна вода или почистващи препарати на маслена основа за ефективно, но нежно почистване.

  • Хидратация: Използването на различни продукти за различни области е най-подходящо. Леки хидратанти за Т-зоната и по-богати за бузите. Изберете продукти с комбинация от хидратиращи и контролиращи омазняването съставки.

  • Ексфолиране: Поддържайте мъртвите кожни клетки под контрол с редовно, но нежно ексфолиране. Използвайте комбинация от алфа и бета хидрокси киселини (AHA и BHA), за да се справите с различните проблеми на мазните и сухите региони.

  • Таргетирани продукти: Третирайте мазните и сухите зони със специфични продукти. Например, нанесете продукти за контролиране на омазняването върху Т-зоната и хидратиращи върху бузите. Персонализирайте вашата рутина за грижа за кожата въз основа на специфичните нужди на различните области.

  • Защита: Използвайте слънцезащитен продукт, за да предпазите кожата от UV лъчите, които ускоряват стареенето, появата на тъмни петна и допълнителното изсушаване на кожата.


Персонализираният подход на Silvy Spa and Beauty


В Silvy Spa вярваме в холистичния подход към грижата за кожата. Нашите експерти ще се погрижат за това да препоръчат персонализирана грижа за вашите уникални нужди.


Как протича една консултация при нас?

Анализ на кожата: Ще направим подробен анализ на вашата кожа, като вземаме предвид фактори като текстура, омазняване и чувствителност.

Дискусия: Нашите експерти ще разберат вашите притеснения, цели и ежедневната ви рутина.

Персонализиран план: Въз основа на анализа и дискусията, ще създадем персонализиран план за грижа за кожата, който може да включва специфични терапии, препоръчани продукти и процедури за грижа у дома.


Кои терапии за подходящи за различните типове кожа?

Персонализирани терапии за лице: Разнообразните ни процедури за лице могат да се справят със специфичните ви кожни проблеми.

Пилинги: Идеални за ексфолиране и подмладяване, както и обновяване на повърхността на кожата.

HydraFacial: Почистваща и хидратираща, с възможност за уникални персонализации, подходящи за различни типове кожа.


Как можете да се грижите за кожата у дома?

Ще ви препоръчаме продукти, подходящи за вашия тип кожа. От почистващи, през хидратиращи до специализирани в конкретни проблеми, знаем кое е най-подходящо за вас.


Чрез персонализирани консултации, експертни терапии и внимателно подбрани продукти за грижа у дома, ние се стремим да подобрим естествената ви красота и да ви направим щастливи.

bottom of page